A masszírozás az érintés különleges formája, úgy is mondhatnánk egyfajta „tánc a bőrön”,

Masszírozlak Kedvező Áron

Tatabánya
06304547248
maszirozlak@gmail.com

A szakember azt mondja, lassan olyan lesz masszőrhöz járni, mint fodrászhoz vagy kozmetikushoz.

Korunk monitor előtt görnyedő emberének sajnos elkerülhetetlen problémája a hát- és derékfájás. Ezen lehet segíteni-enyhíteni megelőző mozgással és tornával. Ha azonban már fáj a hát, és olyan érzése kezd lenni az embernek, mintha az Alien markolna bele a lapockájába, jó nagyot csavarva az egészen, nem marad sok választási lehetőség. Lehet rendelni egy kozmodiszket, vagy keresni kell egy jó masszőrt, aki kigyúrja belőlünk a fájdalmat, fellazítja a letapadt izmokat. Ugye milyen jól hangzik? Hát még milyen jól esik!

 

Fejfájás gyógyítása masszázzsal

Hazánkban is egyre elterjedtebbé válik a masszázs. Sokan viszont nincsenek még mindig tisztába vele, hogy ez nem csak egy kényeztetés és relaxáció a testnek, de egy alternatív gyógymód is. Rengeteg ember végez ülőmunkát, nem beszélve arról, amint kiléptünk a munkahelyről, szintén leülünk a metrón, otthon, kocsiban, stb.

A sok ülés az egész testben lelassítja a vérkeringést, ezáltal lassul az anyagcsere, szív-és érrendszeri, vérnyomási problémákat okoz. Ott van továbbá a görnyedt testtartás, rendszeres nyak, váll és hátfájdalom.

Mielőtt még rohannánk a patikába és megvennénk mindenféle kenőcsöt, fájdalomcsillapot és egyéb csodaszert, ami csak ideiglenesen megoldást eredményez, érdemes utána nézni az alternatív gyógymódoknak is.

Hogyan is szüntethető meg a rendszeres fejfájás, ami manapság majdnem minden embert érint?

A rendszeres masszázzsal javítjuk a vérkeringést. Elsősorban a befeszült nyak, váll és lapocka környéki izmok okozhatják a fejfájás tüneteket. A fejfájás nemcsak kellemetlen, de koncentrációs és alvászavarokat is okoz.
A masszázs kilazítja a befeszült területeket, serkenti a véráramlást, így az agyba is jobb lesz a vérkeringés és az oxigén ellátás. Ez segít abban, hogy a biológiai testműködés normalizálodjon, helyreálljon a vérnyomás. A masszázs során a relaxáció megnyugtatja a testet, ezáltal a stresszfaktor is csökken.

A rendszeres masszázzsal helyreállítható a normális vérkeringés, oldódik a feszültség, így a fejfájások is megszűnnek. Helyreáll a koncentrációs képesség, frissességet és jobb közérzetet biztosít. Amennyiben valaki kiszámolja, hogy havonta mennyit költ fájdalomcsillapítokra, megdöbbenhet, hogy akár több alkalom masszázs ára is kijön belőle. Érdemes kipróbálni!

Mi történik masszázs közben?

A masszázs után azt hisszük, csoda történt. Eltűnnek a rossz gondolatok, megszűnik a fájdalom. Minden lépést, mozdulatot könnyűnek érzünk. Mi zajlik kezelés közben?

Arc

A masszázs elsősorban lelki problémáknál (szorongás, alvászavarok) eredményes. A kezelés általában az egész fejre kiterjed, de a halánték, a homlok és a járomcsont kiemelt figyelmet kap.

Nyak

Az érzelmi stresszből eredő minden feszültség a nyakon és a hát felső részén rakódik le. A karfájdalmat is a nyaki rész intenzív masszírozásával kezelik.

Váll

E területen a szorongás vagy a rossz, merev tartás okozhat izommerevséget. Többnyire nem elég egyetlen lazító kezelés ahhoz, hogy az itt összegyűlt feszültségtől megszabaduljunk. Ám a terapeuta minden egyes mozdulatától enyhül, csökken a stressz.

Kar

Fájdalmát általában egy másik terület - többnyire a gerinc - hibás működése okozza. A teniszkönyök nem csak sportolóknál fordul elő; a kellemetlen panasz hátterében a nyaki részből induló izmok túlzott feszülése áll. A tünet a váll és a kar masszázsával enyhíthető.

Hát

Ez a terület izgatja a legjobban a szakembereket. Az itt fellépő fájdalmat a rossz testtartás, a túlterhelés vagy éppen a mozgás hiánya okozza. Erős fájdalomnál nem tesz jót a masszírozás, de enyhültével eredményes lehet a terápia. Ám a masszázs önmagában nem elég. Speciális gerinctornával kombinálva érhető el igazán eredmény. Hiszen az erős, teherbíró hátizomzat a fájdalom legjobb ellenszere.

Láb

A végtagokban jelentkező fájdalom gyakran a csípőtől induló kisugárzás. E tünetek masszázzsal eredményesen enyhíthetők. A terapeuta óvatos mozdulatokkal a láb vérkeringését élénkítheti.

Kézfej

Itt is gyakran kisugárzó fájdalmat érzékelünk. Meghúzódott mellizmunk is okozhatja. A reflexzóna-masszázs a kézfejen is végezhető, mivel a tenyéren is ott vannak a reflexpontok.

Reflexzónák

A több ezer éves elmélet szerint minden szervhez tartozik egy-egy reflexpont a talpon és a kézen. E pontok aktiválásával élénkebbé tehető az adott szerv működése. A terapeuta a talp vagy a kéz masszírozásakor a reflexpontokra gyakorol nyomást, ezáltal ingerületet küld a vele összeköttetésben levő szervhez, növelve az adott zóna anyagcseréjét, vér- és nyirokkeringését. A kezelés elősegíti a salakanyagok távozását, a feszültség oldását. Ezáltal mozgósítva a szervezet öngyógyító erőit. Oldja a keringést akadályozó blokkokat, így a szabad energiaáramlásban is segít.

Forrás: STOP/Fanny

 

Ha volt már része a masszázs élményében, akkor tudja milyen csodálatos közérzetet teremt.

Aki még nem tapasztalta jótékony hatásait, itt az ideje, hogy kipróbálja!


Ahhoz viszont, hogy kipróbálja szeretném, ha nem csak élvezné a kellemes perceket, de minél több ismeretet is szerezne erről a nagyszerű gyógyhatású eljárásról, ami az emberrel egyidős.
Szeretnék eloszlatni néhány masszázzsal kapcsolatos tévhitet előítéletet és ösztönözni annak rendszeres alkalmazását.

 

Modern társadalmunk sok anyagi javat biztosított számunkra, ugyanakkor a vele járó stresszes, rohanó életmód és a belőle származó testi-lelki egyensúly elvesztése lehetetlenné teszi az általános elégedettség és boldogság fenntartását. A rohanó életmóddal járó stressz, aggodalom, kevés testmozgás, a nem megfelelő táplálkozás, helytelen testtartás és az egyoldalú fizikai megterhelés aszimmetrikus-túlfeszített izomtónus kialakulásához vezet. A nyak és vállizmok akaratlan, tartós feszülése gátolja az agy vérellátását, ami a szellemi funkciók gyengülését, depressziót, fáradékonyságot, lobbanékonyságot és a tűrőképesség csökkenését eredményezi. Sajnos a legtöbb ember nem ismeri ezt a hatásmechanizmust, nem tulajdonít neki jelentősséget, vagy egyszerűen nem veszi észre önmagán a tünetek jelentkezését kellő időben.

A masszázs az egyik legősibb és legkellemesebb természetes módszer, a betegségek megelőzésére és gyógyítására. A masszázsterápia nem csak az izmokat, bőrt és a vérkeringést frissíti fel, hanem csodálatos hatást fejt ki az idegrendszerre is. A masszázs aktiválja a paraszimpatikus idegrendszert, ezzel ellensúlyozza a test stresszre adott negatív válaszreakcióit, feloldja az izmok akaratlan feszülését, lehetővé teszi a normális szívritmus, vérnyomás és keringés helyreállását.

Egy életre magadhoz láncolhatod a párod, ha egy ilyen nyakmasszázzsal leped meg – videó

 

www.facebook.com/officialgoodful/v ideos/1327969607273502/

VIDEÓ

Derék dolog

 

 

Ha kivételesen vagy olyan szerencsés, hogy neked nem szokott fájni a derekad, akkor is találsz a közvetlen környezetedben olyat, aki rendszeres panaszokkal él.

Vajon mi lehet az oka az állandó, vagy időnként visszatérő derékfájdalmaknak?

Az általános közfelfogás megelégszik azzal, hogy biztosan sokat cipeltem, vagy egész nap a gép előtt ültem. Valós ok után kevesen kutatnak. Orvoshoz is csak akkor indulunk, ha már elviselhetetlen a fájdalom és valóban korlátozza a napi életvitelünket.

Derekas dolgainkat rengeteg fizikai, egészségügyi, és hiszed vagy nem, lelki okok is befolyásolhatják.

„Fát lehet vágni a hátán” – szoktuk mondani a megpróbáltatásokat jól bíró emberre, hiszen bármilyen problémával szemmel láthatóan meg tud küzdeni. Mindegy neki, hogy magánéleti, vagy munkahelyi problémái vannak, vagy egésznap mázsás súlyokat cipel, minden nap újult erővel tud neki vágni  feladatának. Mígnem egyszer csak azt látjuk, hogy „derékba tört az élete”. Nem bírta tovább a nyomást, a lelki és fizikai terhelések összeroppantották az egészségét...

 

Mind a lelki, mind a fizikai teher, a stressz izomfeszülést okoz. Az állandó feszes, görcsös izomzat komoly fájdalommal jár. Megváltozhat a tartószerkezetként funkcionáló gerinc statikája, mindez  hátrányosan hat a szegmentumokra, így az adott szegmentumhoz tartozó szervekre, szövetekre is. Utóbbi fordítva is igaz lehet, szervi probléma is okozhat derékfájást. Ezért mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni, időnként kivizsgáltatni magunkat.

Derekunk fájdalmát fentieken túl sok egyéb tényező befolyásolhatja. A születési rendellenességtől kezdve, a nem megfelelő fekvőhelyen, mozgáshiányon, sérülésen, túlsúlyon, magas sarkú cipő hordásán át, egészen a rossz testtartásig rengeteg ok feltárásra kerülhet.

 

Azzal, hogy esetleg fájdalmaink okozóját meg tudjuk szüntetni, még nem végeztünk teljes munkát. Saját testünk karbantartása, sok esetben a megfelelően működő eredeti állapot visszaállítása, vagy komolyabb sérülés esetén állapotunk javítása még hátra van. Időnként elegendő lehetne egy életmódváltás, de általában az emberek „strapásnak” tartják, vagy aktuális élethelyzetük nem engedi meg a változtatást.  Van azonban egy kényelmes, általában kellemes lehetőség izomtónusunk optimálissá tételéhez. Ez a masszázs terápia.

A rendszeres masszázs nem csak fájdalmat csillapít. Pozitív hatással van a teljes szervezetünk jól működésére. Tartószerkezetünket támasztó izmok megfelelő tónusának elérése következtében keringésünk, nyirokrendszerünk is megfelelően tud működni. Mindezzel szerveink megkapják a számukra elengedhetetlen mennyiségű oxigént és könnyedén szabadulunk meg a szervezetünk számára káros méreganyagoktól. Immunrendszerünk erősebb lesz, könnyebben bírkózunk meg más betegségekkel.

 A masszázs stresszoldó hatása „csodákra” képes . Frissít és ellazít, ezáltal oldhatók azok a feszültségek, amik a mindennapi elkerülhetetlen életvitelünkből fakadnak, és a későbbiek során fizikai problémákat okoznak. 

 

Megér egy próbát, kérj időpontot.


 

 

A masszázs története

A masszázs a test felületén, meghatározott fogásokkal, kezelési céllal alkalmazott mechanikus és bioelektromos inger, melyre kialakuló válaszreakció a fizikai gyógyulás.

A masszázs egyidős az emberiséggel, valamilyen formáját mindig is használták, alkalmazták. Ha valamink fáj , zsibog ösztönösen is nyomkodjuk, simogatjuk s enyhíteni próbálunk testünk különböző részein. Közel-Keleten, Egyiptomban és Észak-Afrikában mágikus erőt tulajdonítottak a masszázsnak, amit rituális szertartás keretein belül alkalmaztak. Az írásbeliség megjelenésétől fogva vannak konkrét leírások, útmutatások a masszázzsal kapcsolatban. A masszázs szó eredete sem teljesen tisztázott de majd minden nyelvben fellelhető számtalan formája.

A masszázs a test és a lélek felüdülése. Érzékelő sejtek milliói továbbítják agyunk felé a gyengéd érintéseket, melyek varázslatos reakciókat váltanak kitestünkből. A masszázs képes megszüntetni a szorongást, a streszt, kivállóan oldja a feszültséget, csillapítja a fájdalmat és erősíti az immunrendszert. Megbízható segítséget nyújt és mentes a nemkívánatos mellékhatásoktól. Semmi sem jobb annál, mint amikor értő és szerető kezek illatos olajokkat masszíroznak testünkbe. Az érintés jótékony hatását már az időszámításunk előtti kúltúrák is ismerték. A kézrátéttel történő gyógyítás egyidős az emberiséggel. Napjainkban már a tudomyány is elimerte a masszázs jótékony hatását, amely enyhíti a panaszokat és gondoskodik a jó közérzetünkről.

Mi is az masszázs?

Semmi sem jobb annál, min amikor értő és szerető kezek illatos olajokat masszíroznak testünkbe. Az érintés jótékony hatását már az időszámításunk előtti kultúrák is ismerték. A kézrátéttel történő gyógyítás egyidős az emberiséggel. Napjainkban már a tudomány is elismerte a masszázs jótékony hatását, mely enyhíti a panaszokat, gondoskodik jó közérzetünkről és lelki egyensúlyunkról.

A masszázs nem csak felfrissülésre vagy gyógyításra jó. A masszázzsal egyedülálló módon oldható a stressz is. A masszázs technikája mellett ugyanolyan fontos szerep jut a helyszínnek, az illatoknak, illóolajoknak, zenének és természetesen a masszőr kedvességének.

A masszázs felgyorsítja az anyagcserét, segíti a méregtelenítést. A bőrre felvitt anyagok ezt a hatást még jobban felerősíthetik.

Hogyan tud egy egyszerű érintés ilyen sokrétű pozitív hatást előidézni?

Már az anyaméhben fejlődő magzat is részesül természetes és automatikus masszázsban az anya testének mozgása által. Idős korban is javasolt a rendszeres masszázs, amely nem csupán frissességet ad, de a megerőltetés és a sérülések kockázatát is csökkenti.

A masszázs közvetlen fizikai hatásai és a masszázs általános hatásai a szervezetünkre

Masszázs hatására fokozódik a vérkeringés, megváltozik percenkénti pulzusszám és a vérnyomás. Fokozódik a nyirokkeringés, keringés fokozódása mellett változik az anyagcsere (vizelet kiválasztás és emésztés), a testhőmérséklet, légzés, fokozódik a kiválasztás és ezáltal a méregtelenítés. A masszázs hatással van az idegrendszerre is. Erős ingerlő fogások alkalmazása serkentő hatású, fokozza a szervezet aktivitását. A nyugtató hatású fogások a test elernyedését, pihenését segítik elő. A masszázs alkalmazásánál a szervezetben egymással sokban összefüggő élettani változások jönnek létre. A bőr ilyen jellegű zónáinak célirányos masszírozásával befolyásolhatjuk egyes szerveink, mint például a vese, a máj, emésztőrendszer vagy a szív működési zavarait.

Masszázs hatásai a bőrre

A bőrünk a testünk legnagyobb szerve. A felületét számtalan idegvégződés, vagyis receptor található, mely összeköttetésben áll az agyunkkal. Bele se gondolunk,hogy nap,mint nap mennyi káros hatás éri ezt a szervünket – a nap UV káros sugarai, szmog, szennyeződés. A belső hatások a korral együtt járó természetes öregedési folyamat, mely kiszáradáshoz és ráncosodáshoz vezetnek. A masszázs idegrendszeri nyugtató hatását elsősorban a masszőr kéz melege, az általa kifejtett nyomás és az érintési inger váltja ki a bőrön keresztül.

Ez egyben a gyógyító energiák közvetítője. A masszázs erősíti a faggyú- és izzadtságmirigyek (verejték) kiválasztó munkáját, eltávolítja az elhalt hámsejteket, amelyek leválnak a bőr felszínéről. A mélyebben található új bőrsejtek termelődése és növekedése fokozódik és serkentődik a bőr anyagcseréje, puhítja a hegeket és erősíti a szervezet védekezőképességét. A masszázs elősegíti a bőr rugalmasságának megőrzését, növeli a feszességét, ezáltal javítja a teljes állapotát és szerkezetét, valamint lassítja az öregedési folyamatot is.

Masszázs közben fokozódik a bőr méregkiválasztása és hozzájárul a szervezet hőszabályzó folyamatainak kiegyensúlyozott működéséhez.

Masszázs hatásai a bőr alatti kötőszövetre

Masszázs hatására a bőr alatti kötőszövetekben gazdag vér- és nyirokérhálózat összehúzódik és kitágul ezáltal is fokozva a vérkeringést. Szövetek tápanyagellátása javul, és az egész szervezet keringése is élénkül. Masszázs mechanikai hatására, a test nyirok és vérkeringés rendszere felgyorsul. Megszűnik a pangó terület és a lerakódások is gyorsabban felszívódnak, csökken a lerakódott zsír mennyisége. A kezelés közben megszűnnek a bőr alatti kötőszövetben lévő feszülések, letapadások. A mechanikai hatások hozzájárulnak a kötőszövet tartásának és rugalmasságának a biztosításában. A vérellátás fokozódása nagymértékben javítja a sejtek oxigén- és tápanyagellátását. A megfelelő immunvédekezés alapja pedig nem más, mint a kielégítő vérkeringés és a jól működő nyirokrendszer.

Masszázs hatása az izomzatra

Masszázzsal kezelt izomzat teljesítőképessége nő. Elősegíti az izomfáradtság megszűnését, könnyebben és gyorsabban regenerálódik, mint az egyszerű pihentetés után. Masszázs hatására kívánt mértékben módosítható az izomzat tónusa. A fenti hatások létrejöttében szerepet játszik, hogy masszázs alkalmával javul az izomzat vérellátása. Felgyorsulnak a folyamatok, amik az izomzat működését kísérik. Masszázs alkalmával az anyagcseretermékek, méreg- és salakanyagok könnyebben eltávoznak az izomból és maga a szervezetből is. Az izomzat könnyebben és gyorsabban kipiheni magát, mint az egyszerű pihentetés után. Az izomzat túlterhelése esetén is segítség lehet a rendszeresen és megfelelő mértékben végzett .

A masszázs ellazítja a feszült izmokat és nyugtatóan hat az idegrendszerre. Intenzív testmozgás után az anyagcsere során termelődő tejsav lerakódik az izomszövetekben, ami izomlázat, izomgörcsöket eredményezhet. Ilyen állapotot érezhetünk egy megterhelőbb edzés, vagy egy nagyobb fizikai munkavégzés után. Az izmokban túltermelődött tejsav okozza az izomlázat. A masszázs elősegíti a tejsav eloszlását és kiürülését a fáradt izomzatból, ezáltal enyhíti a fájdalom és fáradtságérzetet. Ennek következtében csökken a vérnyomás, lassul a szívritmus, mélyebb és szabályosabb lesz a légzés és így megteremtődnek a pihentető alváshoz szükséges feltételek.

A masszázs pszichés (lelki) hatásai

Gyógyír a test és a lélek számára. A masszázs szabaddá teszi a légzést, hozzásegít, hogy elengedjük magunkat és megszabaduljunk az belső terhektől. A lágy masszázsfogások megnyugtatják az idegeket, oldja a feszültségeket, segítenek az ellazulásban. Előfordulhat, hogy masszázs közben a páciens egyszerűen álomba merül. Ez is a test, a lélek és az elme mély ellazulásának jele.

Válaszként a szervezet endorfin hormont állít elő, amit a test saját fájdalomcsillapító szerének is neveznek, vagy boldogsághormonként is szokták emlegetni.

Napjainkban a stressz egyre több panaszt és betegséget vált ki. Sokak számára az ellazulás, relaxáció nehéz feladat, mivel naponta éri őket lelki megterhelés, stressz és nyugtalanság. Az orvosokat egyre többen olyan stresszhez kapcsolódó panaszok miatt keresik fel, mint a fej-, hát- és nyakfájás, szem túlterhelés, gyenge koncentrálóképesség, alvászavarok, szorongás, depresszió, ingerlékenység, harag, magas vérnyomás, kimerültség. A napi stresszből származó feszültségek gyakran megzavarják az alvást, fáradtságot, ingerlékenységet és érzelmi kimerültséget eredményezve. Így csökken a tűrő- és állóképesség, ami az új nap kihívásaival való szembesüléshez szükséges. A megfelelő és rendszeres masszázzsal oldhatjuk ezeket a tüneteket, mely jobb alvást biztosít. Visszanyerhetjük a nyugalmi, feszültségmentes állapotunkat.

A masszázs távolhatásai

Reflexzónák ingerlésével közvetett úton tudunk hatni a bőr alatt található beidegzésnek megfelelő belső, távolabb lévő szerv funkciójára is amivel befolyásolhatjuk a szerv működését. Létre jöhet konszenzuális hatás, tehát az egészséges oldal kezelésekor reflexes úton létrejönnek ugyanazok a pozitív hatások az ellenoldalon is.

A masszázsnak nem célja a hagyományos orvostudomány vagy gyógyászati módszerek helyettesítése, hanem annak kiegészítése, a gyógyulás elősegítése, ám legfőbb célja a betegségek megelőzése, a szervezet felfrissítése, nyugalmi állapotba való hozása, stresszoldás.

Miért fontos a masszázs?

A masszázs gyökerei időszámításunk előtt fellelhetőek számos kultúrában. Már ekkor is tudták az emberek, hogy az érintésnek gyógyító hatása van, és ez a tudás az évszázadok során csak továbbfejlődött. A masszázzsal kapcsolatos kérdéseimre Bodnár Zsuzsa gyógytornász, masszőr válaszolt.

Miért fontos a masszázs?

A masszázs egy passzív kikapcsolódási forma, mely nagyon fontos mind a test, mind a lélek szempontjából. A mai kor embere túlhajszolt, tele van feszültséggel, nincs ideje foglalkozni saját magával, ezáltal sajnos az egészségével sem.

A masszázs hatása kétféle lehet: közvetlen és közvetett.

Közvetlen hatásnál helyi reakciókat érünk el, például izomtónus javítása, feszes izomzat lazítása.

A közvetett hatás esetében pedig a belső szervek funkcionális működését befolyásolhatjuk.

A masszázs terápiás hatása alapján tehát fontos szerepet játszik a megelőzésben, a gyógyításban és a rehabilitációban.

Milyen masszázsfajtákat ismerünk?

Számos masszázsfajta ismert. A thai masszázs például a legősibb módszer a testi és lelki panaszok orvoslására, az akupunktúrás pontokra gyakorlunk finom nyomást. A terapeuta nemcsak kezét, de alkarját, lábát, térdét is használja, és ami ezen kívül igazán jellegzetessé teszi még a masszázs koreográfiáját, az a különböző testrészek nyújtása és feszítése. Hatása egyszerre nyugtató és serkentő.

A svéd masszázs a test összes izmára kiterjedő, erőteljes, frissítő, élénkítő, kondicionáló masszázs, mely fellazítja az izmokat, csökkenti a hát- és gerincfájást, fokozza az anyagcserét, kedvezően befolyásolja az emésztést, valamint élénkíti a vérkeringést.

A talpmasszázs, mint gyógyulást elősegítő terápia, ma már az orvoslásban is elfogadott. A talpon minden egyes testrésznek és szervnek megvan az idegvégződése. A kapcsolódó pontok masszírozása regeneráló, megelőző hatású, emellett fokozza a test öngyógyító képességét. A cellulit masszázs természetes, hatékony és kényelmes módon segít eltűntetni a narancsbőrt. Karcsúsít és átformálja a testkontúrt.

Mi a különbség a gyógymasszázs és a hagyományos masszázs között?

A gyógy masszázsra olyan esetekben van szükség, amikor fájdalom illetve betegség lép fel, és erre akarunk hatni.

A hagyományos masszázs viszont kikapcsoló, relaxáló és harmonizáló hatású. Visszaadja a megfáradt testnek az életenergiát.

Melyik korcsoportnak ajánlott leginkább?

A masszázs egyáltalán nincs korhoz kötve. A babát már a pocakban is simogatjuk, amikor megszületik, különféle babamasszázsokat alkalmazhatunk. Talán a gyerekkor az, amikor nincs igazán szükség masszázsra betegségek kivételével, hiszen ebben a korban sokat mozognak a gyerekek. Ezután a felnőttkortól az időskorig alkalmazható.

Milyen anyagokat használnak masszázs közben? Mire jók ezek a készítmények?

A különféle illóolajoknak fontos szerepük van. A kamillának például nyugtató, harmonziáló hatása van, használható fejfájásra, emésztési panaszokra, reumára.

A levendula szintén nyugtató, gyógyító hatású, masszázsolajként enyhíti a fájdalmakat, és jó ellenszere az álmatlanságnak, feszültségnek is.

Ezen kívül még számos illóolaj nyugtató és gyógyító hatása ismert.

Milyen gyakran ajánlott masszőrhöz menni?

Attól tesszük függővé, milyen hatást kívánunk elérni. Amennyiben fájdalomcsillapítás a cél, ez esetben kúraszerűen, egymásra építve szükségesek a kezelések. Ha viszont relaxálásra, kikapcsolódásra vágyunk, akkor az igényektől függ.

Nyilván vannak olyan egészségügyi problémák, amelyek esetén nem ajánlatos masszázst alkalmazni. Melyek ezek a betegségek?

A daganatos betegségeknél megoszlanak az elméletek. Ezen betegek talpreflexológiai kezelése ugyanis nem ajánlott. Természetesen lázas beteget sem szabad masszírozni. Ellenjavallt továbbá egyes pszichiátriai betegségeknél, például epilepszia, skizofrénia, valamint fertőző betegségek, fokozott vérzékenység, mélyvénás trombózis esetében, és ízületi gyulladásnál.

Fontosnak tartom, hogy ennél a témánál külön kitérjünk a kismamákra. Szabad-e masszázst alkalmazni várandós hölgyeknél?

A terhesség első három hónapjában nem ajánlott, azután viszont lehet masszírozni, kivéve derék tájékon. Ennek a masszázsnak a lényege, hogy finomabb, harmonizáló masszázs. Egyes fogásokat itt nem lehet alkalmazni. Fontos, hogy a kismamát nem szabad a hasára fektetni, ülő illetve a félig ülő testhelyzet a legmegfelelőbb.

Melyek azok a masszázstípusok, amelyeket otthon magunknak is alkalmazhatunk?

A reflexmasszázsokat, mint például a tenyér, talp, fül masszázst és a nyirok- illetve cellulit masszázsokat otthon is bárki elvégezheti. A cellulit masszázs fontos kelléke a cellulit olaj.

Mi a leginkább kedvelt, illetve legújabb masszázstípus?

Tapasztalataim szerint legkeresettebb a svéd masszázs, de napjainkban divatossá vált a lávaköves masszázs, valamint a mézmasszázs.

(WEBBeteg-Bartha Tímea)

A masszázsról

 

A masszázs, a testfelületen alkalmazott mechanikus behatás, mely meghatározott technikával történik. Egészségünk és lelki harmóniánk megteremtése a cél. Serkenti a vérkeringést, ezáltal befolyásolja a szívritmust és a vérnyomást. Hatással van az idegrendszerre, oldja a stresszt és az izmok feszültségét, továbbá elsimítja az idegpályákon felhalmozódott energiatorlódásokat.

Jelen társadalmunkban egyre növekvő elvárásoknak kell megfelelnünk munkánkban és magánéletünkben egyaránt. Rohanó életmódunk folyamán elhanyagoljuk az egészséges étkezést, a testmozgást és a pihenést. Ezáltal egyre fiatalabb korban tapasztalhatunk egészség romlást, folyamatos feszültséget. Az idegesség és a türelmetlenség szinte napi rutinná válik a mindennapok folyamán. A masszázs nagyon sok esetben segít. Természetesen nem pótolja a normális étkezést és a többi összetevőjét a normális életnek, de jótékony hatása igen jelentősen megmutatkozik teljesítményünkben és közérzetünkben egyaránt. Rengeteg féle masszázs létezik. Vannak gyógyító masszázsok, melyek egy-egy betegség kezelésének kiegészítéseként a gyógyulást segítik elő, továbbá a tüneteket, fájdalmakat enyhítik. Vannak olyan masszázsok, melyek kifejezetten az izmok lazítására vannak kidolgozva, valamint léteznek kifejezetten stressz oldó masszázsok.

A masszázs az ősi időktől kezdve a gyógyítás természetes velejárója, ugyan egy időre mintha feledésbe merült volna, melyhez erőteljesen hozzájárult vegyi társadalmunk iszonyatos mennyiségű gyógyszer ellátása. Az elmúlt években, ahogy próbálunk ismét visszanyúlni a természetes gyógymódok irányába, úgy válik ismét természetes részévé a masszázs a gyógyítás folyamatának. Hatalmas előnye, hogy nincs káros mellékhatása, nem kell túladagolástól tartani. Szakértő kezek alatt még az egészséges szervezet is újjáéled, megfiatalodik.

Enyhíti a stressz hatásait

Sokak számára az ellazulás, relaxáció nehéz feladat, mégis nagyon fontos, hiszen napjainkban a stressz egyre több panaszt és betegséget vált ki. Az általános orvosokat 90%-ban olyan stresszhez kapcsolódó panaszok miatt keresik fel, mint a fej-, hát- és nyakfájás, szem túlterhelés, gyenge koncentrálóképesség, szorongás, depresszió, ingerlékenység, harag, magas vérnyomás, kimerültség stb.

A masszázsterápia nem csak az izmokat, bőrt és a vérkeringést frissíti fel, hanem csodálatos hatást fejt ki az idegrendszerre is. A masszázs aktiválja a paraszimpatikus idegrendszert, ezzel ellensúlyozza a test stresszre adott negatív válaszreakcióit, feloldja az izmok akaratlan feszülését, lehetővé teszi a normális szívritmus, vérnyomás és keringés helyreállását

A masszázsterápia segít tudatosítani a testben önkéntelenül fenntartott feszültségeket. Minél inkább tudatosodnak a test reakciói, annál gyakrabban fogja időben felismerni a feszültségek kialakulását, és így tudatosan megszabadulhat azoktól, még mielőtt kifejthetnék káros hatásukat a szervezetre.

Jobb alvást biztosít

A napi stresszből származó feszültségek gyakran megzavarják az alvást, fáradtságot, ingerlékenységet és érzelmi kimerültséget eredményezve. Így csökken a tűrő- és állóképesség, ami az új nap kihívásaival való szembesüléshez szükséges.

A relaxációs masszázs ellazítja a feszült izmokat és megnyugtatja az idegrendszert, ami a test ritmusának lelassulását idézi elő. Ennek következtében csökken a vérnyomás, lelassul a szívritmus, mélyebb és szabályosabb lesz a légzés és így megteremtődnek a pihentető alváshoz szükséges feltételek.

Fokozza az izmok teljesítőképességét

A masszázs közvetlen hatásaként csökken az izomtónus, fokozódik az anyagcsere és így növekszik az izmok rugalmassága és teljesítőképessége. A fáradt izmok gyorsabban regenerálódnak, állóképességük javul. Ezt a hatást használják ki a sportmasszőrök az aktív sportolók felfrissítésére, és teljesítményének fokozására.

Javítja a bőr állapotát

A nap, szmog, hiányos étrend és a természetes öregedés mind hozzájárulnak a bőr kiszáradásához, ráncosodásához és fiatalos jellemzőinek általános elvesztéséhez. A masszázs kitágítja a bőr kapilláris ereit, ezzel növelve a létfontosságú, sejteket tápláló anyagok felvételét, és felgyorsítja az ártalmas méreganyagok eltávolítását. A fokozott vérkeringés elősegíti a bőr megfelelő nedvességtartalmának biztosítását, megakadályozva annak kiszáradását és viszketését.

Enyhíti a krónikus fájdalmat

Nagyon sokunknak sérülésekből vagy betegségekből származó krónikus fájdalmakkal kell élnünk mindennapjainkat. A masszázsterápia segíti a fájdalmat előidéző állapot megszüntetését, azon kívül önmagában is fájdalomcsökkentő hatású. A szakképzett masszőr-terapeuta kezével olyan ingerületeket gerjeszt a szövetek érzékelő idegvégződéseiben, amelyek ideiglenesen gátolják a krónikus fájdalmi ingerületek eljutását az agyba. Ezenkívül az agyat endorfin (a test természetes érzéstelenítőjének) kiválasztására készteti, ami mesterséges gyógyszerek használata nélkül enyhíti a fájdalmat, és a kellemetlen közérzetet.

Az alábbi esetekben tilos a masszázs:

 • Lázas betegségek esetén
 • A menstruációs időszak elején a deréktáji masszírozás
 • Ízületi gyulladásnál
 • Fertőző betegségek, bőrfertőzés, bőrgyulladás, TBC
 • Fokozott vérzékenységnél (leukémia, hemofília)
 • Mélyvénás trombózisnál, súlyos visszérproblémáknál
 • Csont, izületi, izomsérülések, rándulások, ficamok heveny szakában
 • Rosszindulatú daganatos betegségek , kemoterápiás kezelés esetén
 • Egyes pszichiátriai betegségeknél (epilepszia, skizofrénia)
 • Pacemaker esetén
 • Műtét előtt, után
 • Alkoholos állapot esetén
 • Magas, illetve ingadozó vérnyomással rendelkezőknél
 • Csontritkulás esetében
 • Terhesség esetén csak speciális kismamamasszázst vagy más néven terhesmasszázst szabad alkalmazni.

A kókusz olaj

 

A kezelés során a megszokott masszázsolaj helyett 100% tiszta, természetes kókuszolajjal végzem a masszázst.

A trópusi éghajlaton a kókuszolaj bárki számára elérhető. Az ott élő emberek már évszázadokkal ezelőtt rájöttek a kókuszolaj gyógyító és szépítő erejére. A mai napig előszeretettel fogyasztják és kenik bőrükret természetes kókuszolajjal sugárzó egészségük, fényes hajuk és puha bőrük megőrzése érdekében. A nyugati samponok megjelenése előtt Indonéziában kókusztejjel mosták hajukat a külsejükre kényes nők.

Napjainkban ismét virágzik a természetes szépségápolás – talán nem véletlenül. Így keleten is egyre többen nyúlnak vissza az ősi módszerekhez – megkímélve magukat az ipari termékek kémiai adalékanyagaitól

Ha a dél-kelet ázsiai emberekre gondolunk, sokunknak az ottaniak kortalan külseje jut elsőként eszébe. A trópusi emberek bőre rendkívül selymes, ellenáll a napfénynek, arcbőrük sima és lassabban öregszik, hajuk erős és fényes. Mindez bizonyára nemcsak a kókuszolajnak köszönhető – genetikai alapja is lehet. Ám ha közelebbről megvizsgáljuk a kókuszdió, illetve a kókuszolaj szervezetre gyakorolt hatásait, azt tapasztaljuk, hogy akár ételként elfogyasztva, akár külsőleg alkalmazva a kókuszolaj maga is puhítja a bőrt, lassítja a sejtek öregedését, megszünteti a pattanásokat, a hajat erősebbé, fényesebbé varázsolja, sőt a káros UV-sugaraktól is véd.

A kókuszolaj áldásos tulajdonságai régóta ismertek a szépségipar számára. Nem véletlen, hogy a kókuszolaj számtalan szépségápolási cikk (testápoló, szappan, hajpakolás, sampon, stb.) alapanyaga.

Puhítja a bőrt
A kókuszolaj a napjainkban kapható leghatásosabb testápoló. A természetes olaj antioxidánsokban gazdag, telített zsírjai a száraz bőrt hatásosan hidratálják, és gátolják kiszáradását. Ez különösen a téli hónapokban okoz látványos változást. Az olaj repedezett ajkak és sarkak puhává varázslására is kitűnően alkalmas.

A kókusz olajat leginkább testápoló helyett érdemes használni. Mivel természetes, így nem tartalmaz semmi, a szervezetre ártalmas, vegyi anyagot. Nagyon jó a száraz bőrre, terhes pocakra és babaápolásra is kiváló. Az illata finom, de nem émelygős, és nem túl éles. Az afrikai nők hajápolásra is használják – állítólag csupán tíz perc pakolás után a haj visszanyeri a természetes fényességét és rugalmasságát. Sokan, akik festik a hajukat, vagy nagyon szálkás a sérójuk, esküsznek a kókusz olaj pozitív hatására.

 

A kókuszzsír a természet egyik legfigyelemreméltóbb gyógykenőcse.

 

Ahhoz hogy bárkit meggyőzzön a hatékonyságáról, csak annyit kell tenni, hogy kipróbálja a bőrén. A bőr szebbnek és fiatalabbnak tűnik tőle. Az olyan bőrhibák, mint a pattanások, ekcéma, pikkelysömör, gombás fertőzések, sérülések, és sebek drámaian javulhatnak számos esetben. Még a májfoltok és durva napégés nyomai is eltűnhetnek rendszeres használattal.

Mi a helyes megnevezés Kókuszolaj vagy kókuszzsír?

A kókuszolaj/zsír olvadás pontja 24.5 c. Azért nevezik sokszor olajnak mert termőhelyén, -ahol magasabb az átlaghőmérséklet- folyékony, de szerkezetileg telített zsír és a hőmérséklettől függ az állaga.